sfeerSlaapkamer ideeënWoonkamer ideeënwoontrends

Duurzame kaarsen: brand schoon!

By 05/07/2019 maart 3rd, 2020 No Comments
duurzame-kaarsen

Duurzame kaarsen, heb jij ze al in huis? Kaarsen gebruik je het hele jaar door Neem nou de feestjes met jarige uitblazers, buiten terwijl het lang warm maar al donker is, en bijvoorbeeld als sfeermaker tijdens donkere dagen. Dinerkaarsen en waxinelichtjes vliegen tegenwoordig de winkels uit maar we branden ze vervolgens niet om energie, dus het milieu, te sparen. Integendeel, de populaire grootverpakkingen voorzien ons immers in kaarsen van paraffinewas, een aardolieproduct. En laat aardolie nou een brandstof zijn die echter opraakt. Mijn groene hart klopt ook op interieurgebied. Dus zijn er een duurzame kaarsen? Zeker! Maar heeft het ook zin hier uiteindelijk op over te stappen? Ik zocht het voor je uit.

Bron: www.ecoweetjes.nl

EEN KAARSJE BRANDEN: WEL OF NIET?

De geleerden zijn het eens: het maakt bijna niet uit wat voor kaars je brandt. Er komt ten slotte altijd fijnstof vrij. Maar dat is ook het geval wanneer je rookt, kookt op gas, of de vuurkorf of palletkachel brandt. Moeten we daarom gewoon doorgaan zoals we gewend zijn? Nee, alles bij elkaar kun je niettemin beter voor duurzame kaarsen kiezen. Alle klein beetjes helpen. Bovendien is het toch gezellig en als gevolg van het branden van kaarsen komen warmte en licht vrij waardoor je minder stroom gebruikt. Hieruit kunnen we afleiden dat een kaarsje op zijn tijd dus voordelen heeft. Gebruik dan wel lucifers in plaats van een wegwerpaansteker. Want ook daarmee draag je een steentje bij.

Bron: www.duni.com/nl

DUURZAME KAARSEN KIEZEN: KIES JE GRONDSTOF

Er zijn veel mogelijkheden voor duurzame kaarsen. Toch moet erop kunnen vertrouwen dat de gebruikte grondstof ook duurzaam geteeld wordt als de verpakking duurzaam vermeld. Desondanks kan een beetje inlezen geen kwaad. Er wordt ten slotte wat af gesjoemeld. Eerst de mogelijke grondstoffen op een rij:

* Stearine: gemaakt van dierlijk of plantaardig vet. Zolang we eigenwijs vlees blijven eten is het restproduct daarvoor beschikbaar.
* Soja: gemaakt met behulp van sojaolie (met waterstof)
* Bijenwas: hoewel de bij het tegenwoordig moeilijk heeft is hij al met al een sterke grondstofproducent. Is de bijenwas misschien geïmporteerd uit het buitenland en hoee zijn de omstandigheden daar al met al?
* Koolzaad en raapzaad: Koolzaad en raapzaad wordt verbouwd op akkers die eerst een tijd braak liggen om gewasziektes te voorkomen. Ik zeg: daarom dubbel zo verantwoord.
* Kaarsresten: je kaarsresten kun je verzamelen en altijd omsmelten tot een nieuwe kaars. Je hoeft dus niets weg te gooien en het is ook nog eens leuk om te doen.

Bron: www.myflame.nl

Bron: www.myflame.nl

VOOR ELKE GELEGENHEID

Als gevolg van onze bewustwording over de toekomst van onze planeet, zijn er ook op het gebied van kaarsen al met al steeds meer verantwoorde producten te koop. Zo zijn er de gebruikelijke waxinelichtjes, robuuste sfeerkaarsen en tevens slanke dinerkaarsen. Ook zijn er kaarsen in afwijkende vormen waaronder dennenappels, eieren, bijenkorven en bijvoorbeeld de hartjes! Want ingeblikt of in een glaasje, altijd leuk. En voor elke stemming is er tevens een geurkaars. Daarvoor maken we het je gemakkelijk met de geurkaarsen van Brandt, immers te koop bij een van onze eigen makers. Een goed drijfkaars alternatief heb ik niettemin nog niet gevonden, maar laat daarom jouw favoriete adres vooral achter in de reacties onder deze blog.

Bron: www.eco-logisch.nl

DUURZAME KAARSEN KOPEN: 5 TIPS

Onderstaande merken en winkels verkopen kaarsen die duurzaam en ook onder de juiste omstandigheden zijn geproduceerd. Buiten zowel sfeer als warmte geven deze kaarsen je bovendien ook nog eens een goed gevoel. Heerlijk toch?1. Ik noemde al de geurkaarsen van Brandt, onder andere te vinden in onze wonderewoonwinkel. Deze zijn namelijk handgemaakt van 100% ecologische sojawas en katoenen lonten. Heb je je favoriet al gekozen?
2. Dipam produceert op ambachtelijke wijze kaarsen van hoge kwaliteit uit 100% bijenwas. Ook de grondstoffen en verpakkingsmaterialen die worden gebruikt zijn op duurzame wijze geproduceerd. Daar houden we toch van?
3. Voor soja-, raapzaad- en bijenwaskaarsen kun je terecht bij Candlewoods-kaarsen. De kaarsen van Candlewoods hebben immers een houtlont waardoor je kaars een licht knetterend geluid geeft teneinde een haardvuur te suggereren. Daarbij maakt de houtvuurgeur je beleving compleet.
4. Voor koolzaad kaarsen kun je terecht bij Brassicandles. Want de kaarsen worden in een klein atelier, met behulp van stroom van zonnepanelen met de hand gegoten. De website geeft ter verduidelijking kort maar krachtig het hoe en waarom van dit product weer.
5. En natuurlijk kun je ook op de fiets of te voet offline gaan shoppen bij o.a. Ekoplaza, de Natuurwinkel, Odin en wereldwinkels. Uiteindelijk goed voor mens en milieu!

Bron: wonderewoonwereld.nl

Bron: wonderewoonwereld.nl

ONTVLAM JE VOOR DUURZAAM?

Hieruit volgt dat er, wat duurzame kaarsen betreft, dus uiteindelijk voldoende prachtige alternatieven voor de vervuilende grootverpakkingen verkrijgbaar zijn. Wil je daarbij 100% zeker zijn van je aankoop, dan uiteindelijk wel even checken of alle grondstoffen ook echt duurzaam en eerlijk geproduceerd worden. Het zou namelijk erg vervelend zijn als je er later achter komt dat er als gevolg van jouw kaarsenwens toch oerwoud gekapt is. Aangenomen dat er immers een sojaplantage aangelegd moest worden voor je kaars. Echter, de juiste intentie is er en de vooruitzichten zijn alles bij ekaar goed. Daarmee is concluderend, een hoopgevende basis gelegd.

Wat vind jij eigenlijk van deze duurzame kaarsentrend? Heb je je nieuwe musthave gevonden of heb ik je aangezet tot het maken van je eigen kaarsen met de restjes kaars te danken aan lange nachten? Brand los! Laat het ons allemaal weten en deel je aankopen en tips door ons te taggen op Instagram. Hieronder reageren mag natuurlijk ook! We zijn nieuwsgierig!

 

Laat een bericht achter