woonblog

Verbouwing financieren: zo doe je dat!

Verbouwing financieren

Verbouwing financieren

Het financieren van een verbouwing, hoe doe je dat?

De verbouwing van een woning  kent vaak verschillende redenen. Zo kan een nieuwe woning worden opgeknapt, je huidige woning verbouwen zodat de verkoopwaarde stijgt, of je woning verbouwen in verband met een duurzame en energiezuinige leefomgeving. Kortom, een verbouwing kent verschillende motieven. Echter kost een verbouwing bijna altijd geld. Vaak is dit bedrag lastig in te schatten van te voren. Om een verbouwing te financieren, zijn er verschillende mogelijkheden. In dit artikel vertellen wij meer over de manieren waarop jij je aanstaande verbouwing kan financieren.

Woning kopen en verbouwen

Heb je net een nieuw huis gekocht en wil je deze woning meteen verbouwen? Dan kun je daar vooraf al rekening mee houden. Je berekent de kosten die je ongeveer kwijt zult zijn aan de verbouwing dan mee in je totale kostenplaatje. Met de hypotheek tot 100 procent van de waarde van het huis ben je er dus nog niet. Houd daar rekening mee. Vooral als je een klushuis koopt waar nog veel aan gedaan moet worden, kunnen de kosten flink oplopen. In dat geval kun je kijken óf je een hogere hypotheek kunt afsluiten, zodat je ruimte hebt om de klussen die je wilt gaan doen uit te kunnen voeren.

Je huidige woning verbouwen

Wil je je huidige woning verbouwen? Dan kun je dit wat betreft de financiering op verschillende manieren aanpakken. Zo kun je gebruik maken van het budget dat je de afgelopen jaren hebt gespaard. Echter heeft niet iedereen deze mogelijkheid. Heb je het geduld, of de tijd op dit moment niet? Bijvoorbeeld als je echt heel ongelukkig wordt van de woning of als een ingreep echt niet uit kan blijven – omdat het de fundering betreft of een grote lek. Dan kun je denken aan het afsluiten van een lening om de verbouwing te financieren.

Wanneer er schade wordt geconstateerd aan de woning, is het van belang om te controleren of je de renovatiekosten door de opstalverzekering vergoed kunt krijgen. Ook kun je kijken of je een extra hypotheek kunt opnemen. Dit is mogelijk als je er sprake is van overwaarde; de waarde van de woning is dan hoger dan de hypotheekschuld. Geen extra hypotheek? Je kunt ook kiezen voor een tweede hypotheek; een extra lening op hetzelfde pand, waarvoor andere regels gelden.

Verschillende manier om je verbouwing te financieren

Zoals al duidelijk is, kun je op verschillende manieren een verbouwing financieren. Welke manier voor jou het beste is, hangt vooral af van het tijdsbestek waarin je wilt verbouwen en wat jouw financiële mogelijkheden zijn op het moment. Naast het aanvragen van subsidie voor duurzame ingrepen kun je ook:

  1. Sparen of gebruik maken van spaargeld
  2. Persoonlijke lening afsluiten. (Voor het afsluiten van krediet is een lening vergelijken een verstandige eerste stap. Zo bepaal je het rentetarief en de looptijd)
  3. De hypotheek uitbreiden of extra afsluiten

Sparen

Spaargeld gebruiken voor een financiering is uiteraard de meest voordelige optie. Je spaart het bedrag bij elkaar en je betaalt hierover geen rente zoals je over een lening we betaalt. Komt het spaarbedrag op de rekening boven de 30.000 euro (per partner)? Dan moet je vermogensbelasting betalen. Dit bedrag ligt tussen de 0,6 en 0,61 procent over het spaarbedrag.

Lening afsluiten

Wil je snel geld in bezit hebben om een aanstaande verbouwing of verhuizing uit te voeren? Dan kun je uitwijken naar de optie om geld te lenen bij kredietverstrekkers of banken. Je kunt daarbij kiezen tussen een persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Wanneer het van te voren duidelijk is wat de precieze kosten van de verbouwing bedragen, dan is een persoonlijke lening het gunstigst. De rente die je hierover betaalt ligt van te voren vast, net als de looptijd van de lening. Deze is vaak maximaal vijftien jaar. Ben je al in het bezit van een lening maar wil je vanwege een aanstaande verbouwing een tweede lening afsluiten? Dan is het oversluiten van een lening mogelijk. Hierbij worden meerdere bestaande leningen samengevoegd.

Hypotheek uitbreiden of extra afsluiten

Een reguliere hypotheek uitbreiden behoort ook tot de opties. Doe je dit als je al over een woning beschikt? In dit geval moet je opnieuw afsluitkosten betalen. Om deze reden is geld lenen tot een bedrag vanaf 25.000 euro in deze situatie de voordeligste optie.

Subsidie

Wil je verbouwen en zorg je met die verbouwing voor energieverbeteringen aan de woning? In dit geval bestaat de kans dat je voor deze verbouwing subsidie ontvangt van de overheid. Hiermee wil de overheid duurzame woonprojecten stimuleren.

 

 

 

Laat een bericht achter