Woonkamer ideeën

Hoe werkt een waterontharder?

Badkamer-hout-goud

Iedereen krijgt er thuis mee te maken. Het verschijnt op douchewanden, in je wastafel, waterkoker of je wasmachine. Dan heb ik het natuurlijk over kalkaanslag. Bij iedere druppel water vormt zich een nieuw kalklaagje op de kranen, douchewand, douchedeur, douchekop, tegels en in de toiletpot. Het kost ons iedere keer weer veel tijd om deze aanslag te verwijderen. Dat we in Nederland met kalkaanslag te maken krijgen, komt door de hoge waterhardheid. Een waterontharder helpt bij dit probleem, waardoor je de kalkaanslag bij jou thuis in een handomdraai verwijderd. Maar hoe werkt een waterontharder?

Een traditionele waterontharder

Een waterontharder zorgt er simpel gezegd voor dat het harde leidingwater wordt omgezet in zacht water. Het harde water, wat veel kalk (calcium en magnesium) bevat, wordt gezuiverd door ontharding van water. Dit resulteert in zacht water. Bij een traditionele waterontharder wordt het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes geleid. Dit noemt men ook wel de ionenwisselaar. Het kalk blijft aan deze bolletjes kleven en kan zo uit het water worden verwijderd. 

Dé milieuvriendelijke optie

Op de traditionele manier wordt vaak gebruik gemaakt van zout, chemicaliën en elektriciteit. Maar, in de geest van deze tijd, kan het tegenwoordig ook duurzamer! De OneFlow® van Watts is dé milieuvriendelijke optie. Hoe werkt een waterontharder van Watts? Bij de OneFlow® wordt namelijk gebruik gemaakt van een innovatieve technologie die de kalk neutraliseert en daardoor de kwaliteit van het leidingwater verbeterd. De gebruikte methode wordt Template Assisted Crystallization (TAC) genoemd.

Deze technologie trekt calcium- en magnesium mineralen in hard water aan en zet deze om in microscopische kristallen. Vanwege de doorstroming van het water breken deze microkristallen zich weer snel af en komen ze vrij als inerte kalkdeeltjes. Dat betekent dat ze zich niet langer vasthechten aan het oppervlak van bijvoorbeeld jouw leidingen of verwarmingselementen. Zo wordt harde kalkaanslag uitgesloten, maar blijven vitale mineralen als calcium en magnesium wél in het water aanwezig. Deze mineralen zijn gezonder voor menselijk gebruik dan water dat behandeld is door een traditionele waterontharder en niet meer over deze mineralen beschikt. 

hoe werkt een waterontharder

Bron: wildkamp.nl

The earth approves!

Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van zout of chemicaliën is er bij deze waterontharder geen spoeling nodig. Zo worden er geen onnodige hoeveelheden water verspild. Daar wordt onze planeet blij van! 

Maar niet alleen is deze waterontharder beter voor de aarde, jij gaat er ook op vooruit. Geen kalkaanslag scheelt je namelijk een hoop schoonmaakwerk. Door de verdamping van het water kunnen er heel soms kleine vlekjes achterblijven op het oppervlak. Maar vrees niet, deze zijn gemakkelijk te verwijderen met een vochtige doek of spons. 

Een duurzame waterontharder is dus niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt jou ook nog eens een hoop gedoe. Dat willen we allemaal, toch!?

Laat een bericht achter